‘Dan maar dood’ of meestribbelen

maandag 27 februari 2017 Pauline Westendorp 1 reactie 311x gelezen

De school van mijn zoon kreeg bezoek van een oud-rugbyer, die verhalen vertelde uit de oude doos. Mijn zoon van acht stond met open mond te luisteren. Het verhaal ging over de eerste minuut van de wedstrijd. De spanning, de stress, het fluitje. Er was maar een manier om te beginnen: je riep ‘dan maar dood’ en daar ging je. Want meestribbelen met rugby kan niet. De oud-rugbyer was de Energiecommissaris van Nederland, Ruud Koornstra. Hij opende een challenge tussen twee rivaliserende scholen. Wij gebruiken 300.000 kWh per jaar, zij 100.000. En we moeten allebei in 2022 energiepositief zijn. Koornstra vond dat we er gewoon vol in kunnen en moeten. Volgens hem is er geen tijd voor meestribbelen; een woord dat hij vaak gebruikt.  

Bij meestribbelen horen andere beelden, geen rugbyscrums, maar een zee met golven. Een bangerik houdt bij een enorme golf zijn voeten zo veel mogelijk aan de grond en laat zich meetrekken in de opkomende vloed. Dit kost kracht en het kan misgaan. Een dappere duikt met de golf mee en benut de kracht van het water. Dit kost ook kracht en het kan ook misgaan. Beiden weten dat de zee sterker kan zijn dan zijzelf. Is er een onbekende onderstroom? Wanneer is het te eng?

 

Meestribbelaars zijn mensen als Mark Rutte van de VVD en Marjan van Loon van Shell Nederland. De eerstgenoemde nam bij de Klimaattop in het najaar van 2016 ruim de tijd om zich voor het eerst te vertonen op deze top over Parijs in Nederland. Hij deed dat zij aan zij met Marjan van Loon. Op zich was het een mijlpaal, om samen mooie woorden te uiten. Maar waar blijven nu de daden? Waar zien we daadwerkelijk investeringen in de energietransitie? Bij beiden zijn deze nog niet te zien. En dat is een kenmerk van meestribbelaars. Ja zeggen en nee doen. Doen alsof je wilt meegaan met de golf en onderwater toch gewoon stribbelen. Als Shell en de VVD Parijs ‘thuis willen brengen’, zoals op de Klimaattop gesteld werd, is er geen tijd voor loze beloftes en neptransitiecoalities. Dan is het tijd om de duik te nemen.

 

Prinses Irene riep deze week lijsttrekkers van de politieke partijen op leiderschap te tonen in deze woelige tijd met gemene onderstromen. De vluchtelingen, het klimaat en de geopolitieke spanningen lopen hoog op. Er is geen tijd voor een visie van slechts vier jaar vooruit. Het is tijd voor mensen met een krachtige visie. Niet voor meestribbelaars. Kom op Mark en Marjan. Diep adem halen en gaan onder het motto: ‘dan maar dood!’ Heerlijke krachten komen vrij! In volle glorie leven en niet als een twijfelende meestribbelaar ten onder in de eerste golf!

 

Pauline Westendorp


Reacties

Reacties

Paul Cohn 28/02/2017 11:35

Maar onder MK-I en MK-II explodeerde de emissie van het zeer zware broeikasgas N2O. Láchgas, ja... www.clo.nl/sites/default/files/infographics/0121_001g_clo_27_nl.png

Reageren

Invoer verplicht
Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn op onze website Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Uw bericht wordt getoond na verificatie.

Energie+, kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt is een uitgave van Aeneas.
© 2017 energieplus.nl - alle rechten voorbehouden.