Die 300 miljard kilowattuur zijn van ons!

donderdag 15 december 2016 Pauline Westendorp 2 reacties 448x gelezen

We lijken nu de keuze te hebben: of we gaan voor het scenario ‘de dijken breken’ of we breken met de huidige manier van energiegebruik. Maar is het echt een keuze? Het schijnt goedkoper te zijn de Randstad te verhuizen dan de dijken op te hogen voor het stijgende water. Aan de bak dus mensen.

Maar waar hebben we het over? De petajoules vliegen ons om de oren. Nederland schijnt er 2.000 te gebruiken per jaar. Waarvan slechts 120 duurzaam. Hoeveel zonnepanelen en windmolens leveren 1 petajoule? We hebben geen idee en hebber er ook geen enkel gevoel bij. Weet je wat? We nemen de regie over. We schaffen de petajoules af. We vermenigvuldigen ze met 300.000.000. En dan zijn ze ineens van ons, we gebruiken in Nederland 600 miljard kWh!

Als vier zonnepanelen een uur zon vangen wekken we 1 kWh op, want 4 maal 250 Wh is 1000 Wh is 1 KWh. Een windmolen draait een uur en wekt 3.000 kWh op. Een huis gebruikt per jaar 3.000 kWh en 1.800 m3 gas. Als we die kubieke meters gas ook omrekenen naar kWh -door het maal 10 te doen- komen we op een totaal energiegebruik van 21.000 kWh voor een huishouden per jaar. Dan weten we ook dat een spaarlamp indraaien niet de grootste slag slaat in onze huizen. Want dat werkt zeker goed, bespaart misschien een tiental kWh, maar laten we eerst naar onze grootste energieverbruiker kijken, onze verwarming!

We gaan de helft van ons energiegebruik verminderen. Dat kan allang. Wij woningeigenaren, bedrijven en industrie maken grote stappen op dit moment. Iedereen die het spel doorkrijgt doet mee aan deze enorme uitdaging. Ok, dan we hebben nog maar 300 miljard kWh nodig. Waar wekken we die op? En wanneer halen we dit doel? Wij denken in 2030. De politiek loopt per definitie niet voorop en denkt 2050. Ok, we naderen elkaar. Het gaat niet meer om kunnen maar om willen. Het is tijd dat we ook nationaal de regie nemen over de energieagenda. Met het oog op gemengde belangen bij instituten die welwillend lijken en ook hun inkomen halen uit energie, is het tijd dat we als samenleving de regie nemen. De samenleving betaalt de energiebelasting en de opslag duurzame energie. En wie betaalt, bepaalt.

Wij bepalen dus waar de opwek van energie plaats vindt. Waar en of er windmolenparken en zonneparken komen. Wij bepalen wie ze bouwt. En wie de met onze centen opgewekte energie bij ons aflevert. Elke windvlaag en zonnestraal kunnen we benutten met onze gelden. En er zijn genoeg andere technieken. Wij draaien aan de knoppen en wij bepalen zelf ons energielandschap. Dijken, snelwegen en de Doggersbank komen vol te liggen met energieopwekkende apparatuur. Stem voor de kWh, stem voor de regie in eigen hand. Ons welwillende netwerk van netwerken neemt de regie. Doe je mee!? Meld je bij je lokale energiecommissie!

Pauline Westendorp


Reacties

Reacties

Robert Jans 21/12/2016 15:22

Helemaal met je eens Pauline; goede tekst.
Ter info: mijn E gebruik is 0 met mijn 9 kW aan zonnepanelen en ondanks onze BEV (BMWi3) die we zo goed als uitsluitend thuis opladen.

Paul Cohn 20/12/2016 12:35

Heb je geen contact meer met Evert? www.youtube.com/watch?v=oxPCX0dtsRM
Of zijn ook jullie -net als vrijwel alle Nederlanders- gewoon verslaafd aan méér, méér, méér?...
Bescheidenheid in energieverbruik ís geen schande of teken van arremoe.

Reageren

Invoer verplicht
Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn op onze website Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Uw bericht wordt getoond na verificatie.

Energie+, kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt is een uitgave van Aeneas.
© 2017 energieplus.nl - alle rechten voorbehouden.