Energiepositief regeerakkoord

maandag 3 oktober 2016 Pauline Westendorp 5 reacties 601x gelezen

Het klimaat is nu officieel ontwricht en het leven van de generatie van de babyboomers en ouder is definitief geschiedenis. Iedereen die na 2000 geboren is, komt niet meer los van die ‘deken van 400 CO2-deeltjes per miljoen’. De gevolgen zijn: steeds hevigere stormen, overstromingen en bosbranden. In grote delen van de wereld is leven niet meer mogelijk. Vluchtelingen blijven naar Europa komen, terwijl in Nederland niet alleen onze luchtwegen het zwaar hebben, maar ook onze vluchtwegen: omdat de dijken ons niet langer droog kunnen houden.

Zet iemand de kraan uit? Tot nu toe houden we ons in Nederland vooral bezig met emmertjes neerzetten en dweilen. Het land dat beroemd is geworden door het fantastische watermanagement, zal met wat anders moeten komen dan dijken verhogen en overloopgebieden aanwijzen. We moeten samen de kraan dicht draaien. Energie is weer de verantwoordelijkheid van ons allen. We bepalen zelf hoe. Niet alleen in Den Haag, Amsterdam, Ameland of Eindhoven. Het formele netwerk, overheid, onderwijs en ondernemers zij aan zij met de initiatieven vanuit de samenleving. De gamechangers uit de samenleving hebben de visie en de plannen voor echte verandering. Het formele netwerk heeft de kracht deze plannen versneld uit te voeren.  

We voegen geen deeltje CO2 meer toe aan de broeikas. Dus: energiepositieve gebouwen en vervoermiddelen zonder CO2-uitstoot. Goede isolatie en eigen warmte- en elektriciteitsopwekking. Niks nieuws, kunnen we allang. Elektriciteit in de buurt is tot nu toe een heikel punt geweest. Maar vanaf nu worden windmolens en zonnepanelen van ons allen, we zijn samen eigenaar van onze energievoorziening.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW berekende dat we 45.000 windmolens óf 600 miljoen zonnepanelen nodig hebben. Prachtig, maar dat is met de techniek van gisteren. Als we uitgaan van ons innovatievermogen komen we uit op 5.000 windmolens van 20 MW en 20 zonnepanelen per persoon. Want met de kennis van nu bouwen we al 10 MW molens, hoe veel MegaWatt is dat over twee jaar en over tien jaar? En hoe ziet een zonnepaneel eruit in tien jaar? Dan is elke ruit een zonnepaneel!

Wat anders is, waarom het dit keer wél lukt, is dat alle partijen samenwerken onder leiding van initiatieven uit de samenleving, energieke startups en visionairs. Met de verkiezingen voor de deur, is het tijd voor een energiepositief regeerakkoord dat we samen maken. De voorzet vind je verderop in dit verhaal. Aan allen de vraag om het energiepositieve regeerakkoord de komende drie maanden aan te scherpen. Dan is Nederland wereldleider, een rol die we eerder ook op ons namen. En zetten we de broeikas open voor de generaties na ons.

Energiepositief regeerakkoord 2017

“Nederland is energiepositief in 2025. Vóór 2019 produceert een Nederlands bedrijf 10 miljoen zonnepanelen per jaar en bouwen we een van de grootste windmolenfabrieken ter wereld waar uiteindelijk duizend windmolens per jaar worden geproduceerd. We bouwen energiedijken die het water tegenhouden en ons van wind- en zonne-energie voorzien. Een derde ‘gamechanger’, die nog ontwikkeld wordt, is energieopslag. We creëren meer dan 100.000 banen. Onze nationale fossiele energierekening gedurende negen jaar is ons budget van honderden miljarden. VNO-NCW geeft aan dat industrie en overheid dit plan met €160 miljard kunnen faciliteren. Nederland staat in 2025 in de top 3 van Europa op duurzaam energiegebied. Van 6% naar 100 % duurzame energie in negen jaar. De export van de knowhow om echt samen duurzame energie op te wekken laat onze kenniseconomie vliegen.”

En dit in de taal van een regeerakkoord, passend bij elke mogelijke coalitie. Eigen energie eerst!

Pauline Westendorp


Reacties

Reacties

Studio zvz. 18/10/2016 12:14

Krachtige aanpak !
Maar voordat we omkomen in windmolens en zonnepanelen :
Voorbij de groene grens
http://www.zelfvoorziening.nl/nieuwsbrief_2.html
Werken bij wonen, wonen bij werken, bloemlezing.
http://www.zelfvoorziening.nl/nieuwsbrief_24.html#wer
Zeespiegelstijging en rurale repopulatie.
http://www.zelfvoorziening.nl/nieuwsbrief_38.html#zee

E. Raadsen 11/10/2016 14:27

Heel goed Pauline. De zonnepanelen die we op het dak leggen moeten wel ook warmte opwekken, anders laten we de meeste zonne-energie rechts liggen.

Dick van Elk 11/10/2016 13:22

Goed zo Pauline! Je regelt het al op veel plaatsen; regel het maar verder zodat we misschien nog net de doelstelling van het Parijse energieakkoord halen: 1,5 graad Celsius temperatuur stijging...we hebben nog 6 jaar...2022 wordt de nieuwe streefdatum!

En VNO-NCW heeft het met 45.000 windmolens natuurlijk over de export...we verbruiken ongeveer 3.000 PJ; bestaande windmolens leveren nu al 25 miljoen kWh per jaar; 33.333 windmolens nodig; 11,666 voor de export...nu al...

Paul Cohn 11/10/2016 13:07

Energieakkoord, regeerakkoord, achterkamertjesakkoord: allemaal akkooord, maar:... als we niet wat DOEN -en vooral ontzettend veel LATEN- zal Nederland met z'n 5466 kg CO2/km2, negen maal meer dan China en zes maal meer dan Amerika, het slotakkoord inluiden.
Laten we om te beginnen eens stof afnemen en het in Nederland "zwaar verwaarloosde" UN-Rapport van de commissie Brundtland uit 1987 onder het Haagse tapijtje uithalen, het lezen en naleven:
..."Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee voor toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien"...

Dave van Dongen 04/10/2016 22:04

Kijk, hier is iemand met een ijzersterke visie voor onze toekomst! Hulde! :-) Hopelijk kan en wil Nederland vanuit een achterstandspositie alsnog wereldleider worden op dit vlak!

Reageren

Invoer verplicht
Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn op onze website Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Uw bericht wordt getoond na verificatie.

Energie+, kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt is een uitgave van Aeneas.
© 2017 energieplus.nl - alle rechten voorbehouden.