Nederland kan binnen twintig jaar de energievoorziening volledig verduurzamen. Dat staat in het nieuwe rapport van Urgenda. Volgens de organisatie is 100 procent duurzame energie bovendien goedkoper en schoner dan doorgaan op de oude voet en levert het banen op.
Aan de hand van het Energietransitiemodel van het Nederlandse bedrijf Quintel Intelligence is berekend wat er nodig is om deze transitie te bewerkstelligen en welke dilemma’s er zijn. In het scenario van Urgenda gaan mensen in de nabije toekomst meer auto’s delen en elektrisch rijden. Bedrijven zullen vanaf nu tot en met 2030 ieder jaar 2 procent energie moeten besparen. Ook zullen ze meer moeten investeren in energiebesparende aanpassingen aan hun gebouwen en gaan ze over op elektrisch rijden. Het zwaarder vervoer zal in dit scenario overgaan op bio-LNG of bio-CNG, terwijl de tuinbouwsector 75 procent van alle kassen op aardwarmte laat draaien in combinatie met andere duurzame bronnen.
De besparingen die in het rapport worden voorgesteld voor de bouw-, de mobiliteit- en de voedselsector zorgen al voor 50 procent minder energiegebruik. De overgebleven energievraag zal in eerste instantie opgelost worden met zonne- en windenergie. Met behulp van nieuwe technieken, zal er tevens op termijn geen biomassa meer ingezet hoeven te worden. Het bouwen aan een volledig duurzame energievoorziening zal volgens het Urgenda-rapport meer dan 150.000 banen scheppen, vooral in de bouwsector, en innovaties zullen er door worden aangejaagd.
Reacties