Rotterdam wil dat in 2050 alle woningen in de stad aardgasvrij zijn. Daarvoor moet de stad gemiddeld 8000 woningen per jaar van het gas halen. Om dit proces te versnellen is er de Green Deal Aardgasvrije wijken. Daarin bundelen gemeenten en het Rijk hun krachten. Een van de handvatten is een database waarin gemeenten hun ervaringen delen.
De komende 33 jaar zijn er tal van organisatorische, financiële en technologische uitdagingen om het aardgasvrij maken van Rotterdam te realiseren. Om de gehele stad aardgasvrij te maken heeft Rotterdam de watkaarten ontwikkeld. Daarin wordt per gebied bekeken welke alternatieven er voor aardgas zijn. Parallel aan de watkaart zoekt Rotterdam naar het juiste moment. De gemeente wil hiermee de overlast zoveel mogelijk beperken en werkzaamheden combineren.
Proeftuin
De energietransitie is een ontdekkingsreis voor Rotterdam. Elk gebied is een soort proeftuin waarin de gemeente telkens voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Eén standaardoplossing zal er niet zijn en maatwerk zal nodig blijken. Het is daarom belangrijk dat gemeenten onderling ervaringen uitwisselen.
Reacties
Hans Kostense - Cooperatie de Groene Kolenboer 14 juni 2017 11:37
Een onderdeel daarvan is het stoken op pellets van lokaal hout. Laten we dan ook direct inzetten op de vervanging van houtkachels voor pelletkachels en indien mogelijk inzetten op CV-pelletkachels. Inschatting is dat je hier max 10% van de huishoudens van duurzame warmte kunt voorzien. De rest invullen met andere technieken. Los je direct een deel van de fijnstofproblematiek mee op.