Het bijstoken van biomassa in kolencentrales is niet nodig om de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 uit het energieakkoord te behalen. Een pakket met wind op zee, zonne-energie en biowarmte vormt een uitstekend alternatief voor het halen van deze doelstelling. Dit blijkt uit een onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu en Eneco.
CE Delft vergelijkt in het onderzoek twee alternatieven voor het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Het bureau heeft berekent dat een pakket met wind op zee, zonne-energie, biostoom en biowarmte evenveel kan opleveren als bijstook van biomassa. Dit pakket is 600 miljoen euro goedkoper, levert drie keer zoveel banen op in Nederland en zorgt voor een lagere energierekening ten opzichte van de bijstook van biomassa.
De tweede oplossing is het ombouwen van een kolencentrale tot biomassacentrale. Dit kost 900 miljoen euro extra. Dit ligt minder voor de hand omdat het duurder is dan het huidige voorstel. Maar ook met deze optie is het mogelijk de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 te behalen.
Het rapport van dit onderzoek is beschikbaar op de website van CE Delft.
Reacties