Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

‘Bouw vormt zelf belemmering bij lage energienota’

20 maart 2013

De huidige bouwwereld staat grootschalige toepassing van woningen met een minimale energienota gedeeltelijk in de weg. De bouwwereld zou minder ad hoc moeten werken en zich meer moeten richten op netwerken. Bovendien zou meer moeten worden geluisterd naar de ervaringen van de bewoners van passiefhuizen. Dat stelt Erwin Mlecnik, die 20 maart op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft.

De promovendus stelt dat we in Nederland te maken hebben met de fragmentatie van het MKB. Daarom is het van belang een netwerk te ontwikkelen. “Afzonderlijke ondernemingen voeren elk een fractie uit van een project. Om deze hindernis te neutraliseren, is het essentieel om een netwerk te ontwikkelen en te cultiveren rond nieuwe en bestaande conceptinnovaties. Vanwege de karakteristieken van de bouwsector, is het de moeite waard om specifieke innovatiebemiddelaars, intermediairs tussen leveranciers en andere spelers in de bouwketen op te leiden. De samenwerking tussen bedrijven speelt een sleutelrol in de adoptie van conceptinnovaties, zoals passiefhuizen”, concludeert Mlecnik.

Ervaringen gebruiken

Een andere conclusie van Mlecnik is dat de noden en ervaringen van eindgebruikers van passiefhuizen meer moeten worden gebruikt om verdere innovatie te begeleiden. Mlecnik: “Enerzijds dienen bedrijven te innoveren. Anderzijds zullen bedrijven gemakkelijker een markt vinden door met hun technologieën, systemen, diensten en architectuur te antwoorden op noden en verwachtingen van de klant.”

Gebrek aan kennis

Daarnaast lijdt volgens de promovendus de (potentiële) gebruiker van een PassiefHuis aan een gebrek aan kennis van beschikbare innovatieve concepten. Om die reden zijn sociale strategieën aan te bevelen, bijvoorbeeld het oprichten van peer-to-peer-netwerken voor de kennisuitwisseling tussen eigenaar-bewoners.

Verkeerde perceptie

Een andere belemmering voor de adoptie van bijna-nul-energiewoningen, is de perceptie van bepaalde eindgebruikers dat dergelijke woningen onvoldoende luchtkwaliteit en/of zomercomfort bieden, concludeert Mlecnik verder. “Gebrekkige informatieverstrekking, onvolkomenheden in het ontwerp of technische onvolkomenheden in verwarmings- en ventilatiesystemen, kunnen de oorzaak zijn van negatieve ervaringen. Bovendien worden eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van binnenklimaatregelsystemen als zeer belangrijke voorwaarden aangemerkt. Hieraan moet verder worden gewerkt”, meent Mlecnik.

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren