Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Brievenrubriek: Het warmtenet, uitkomst of doolhof?

Brievenrubriek Simone Haarbosch - 25 juni 2024

Warmtenetten zijn er in vele soorten en maten. Er zijn grootschalige warmtenetten, waarbij er een limiet is, namelijk wanneer er teveel verlies optreedt door transport van warmte. En er zijn kleinschalige warmtenetten. Je hebt ze in de versies laag-midden en hoog-temperatuur, met verschillende eisen aan isolatie van het huis, en de bron van de warmte verschilt. Dan is er nog de organisatie van het geheel, daar is nog de meeste discussie over de laatste tijd: laten we de markt haar werk doen? Moeten we het warmtenet door de gemeentelijke overheid laten regelen of gaan we naar een coöperatief warmtenet toe? Hoeveel inspraak is er geregeld, of gaan we het echt samen doen?

Onlangs verscheen nog een studie van Berenschot (mei 2024) naar de stad Den Haag waaruit bleek dat warmtenetten kosteneffectiever en gunstiger voor de netcongestie en netwerkbelasting zijn dan de situatie waarin we allemaal een individuele all-electric warmtepomp installeren. Op vele plaatsen zijn er dus interessante discussies aan de gang en we leren steeds meer van onze warmtevoorziening, de techniek en de organisatie. Dat wat vele decennia vanzelfsprekend was of niet veel publieke aandacht behoefde, staat plots in de schijnwerpers. Ook dit hoort bij een ware energietransitie.  

Echter, het maakt de besluitvorming niet makkelijker, en het adagio betrek de burger! ook niet. Het is soms pittig ingewikkeld of onzeker. En we willen allemaal bestaanszekerheid. Hoe gaan we hiermee om? Hoe organiseren we de warmtetransitie samen met burgers onder soms onzekere omstandigheden? Wat werkt?

In deze brievenreeks bespreken Mark Wiering, universitair hoofddocent en verbonden aan de leerstoelgroep Environmental Governance and Politics van de Radboud Universiteit Nijmegen, en Pierre Sophie, voorzitter van het Nijmeegse wijkplatform Aldenhof en lid van het burgersteunpunt energietransitie in Nijmegen, welke dilemma's zij ervaren en met welke gedachten zij spelen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Over de brievenrubriek

In deze rubriek schrijven wetenschappers van het onderzoeksproject Just-Prepare een brief aan elkaar. Ze onderzoeken de sociale, technische en maatschappelijke dimensies van een rechtvaardige en effectieve energietransitie - van koolstof gebaseerde naar hernieuwbare energiepraktijken. Elke editie geven ze ons een uniek kijkje in hun gedachtewisseling met elkaar maar ook met projectpartners en bewoners. Welke zorgen en gedachten hebben zij?

Just-Prepare
Met proeftuinen in vier gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Gemert) onderzoeken wetenschappers in het onderzoeksproject Just-Prepare sociale, maatschappelijke en technische aspecten van de energietransitie. Het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gefinancierde project loopt tot september 2026. De nadruk ligt op huishoudens die extra kwetsbaar kunnen zijn in het proces van de energietransitie. Lees meer over het onderzoeksproject Just-Prepare

In een living lab doen de wetenschappers van Just Prepare onderzoek. Elk half jaar wordt er een Learning Lab georganiseerd voor de uitwisseling en verdieping van de opgedane lessen uit het living lab (zie de foto van alle partners op het eerste Learning Lab).

Draag bij, deel je ervaring
Draag bij en deel je ervaring bij de reacties onderaan deze pagina. Heb je een vraag naar aanleiding van deze briefwisseling? Mail naar Simone Haarbosch van het onderzoeksproject Just-Prepare via simone.haarbosch@ru.nl.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren