Nederland kan 1,3 miljard euro besparen tot 2020 door energiebedrijven te verplichten een wettelijk vastgesteld percentage duurzame energie te leveren. Invoering van dit systeem kan er volgens ECN voor zorgen dat duurzame energie niet meer gesubsidieerd hoeft te worden via het belastingstelsel.
ECN heeft in opdracht van Energie-Nederland, een vereniging van energiebedrijven, uitgerekend wat de beste manier is om 14 procent duurzame energie in 2020 te halen. Hiervoor wil het kabinet 35 procent van de elektriciteitsvraag halen uit wind- en zonne-energie en biomassa. Om dit te bereiken zou volgens de onderzoekers van ECN 15 tot 20 miljard euro subsidie nodig zijn in de periode van 2011 tot 2020. Met de leveranciersverplichting kan op dit bedrag 1,3 miljard euro bespaard worden.
De leveranciersverplichting houdt in dat de extra kosten voor duurzame energie in de elektriciteitsprijs worden verrekend en via de energierekening bij de klant terecht komen. Volgens ECN dalen met deze nieuwe methode de kosten voor de kabinetsdoelstelling van 14 procent in 2020 met 8 tot 14 procent. Door samenwerking met andere landen kan nog meer bespaard worden.
Lees het complete rapport.
Reacties