Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

EL&I: geen toezeggingen over saldering

28 juni 2012

Het ministerie van EL&I doet in een visie op decentrale energie geen toezeggingen over het verruimen van salderingsmogelijkheden voor energiecoöperaties. Wel wordt de salderingsgrens van 5000 kWh voor eigen gebruik geschrapt. Volgens de uitgelekte visie, die 5 juli besproken wordt met belanghebbenden in de energiewereld, wordt duurzame decentrale energie al op verschillende andere manieren gesubsidieerd en is belastingvrijstelling daarom niet vanzelfsprekend.

Belastingvrijstelling voor lokaal duurzaam opgewekte energie zou volgens het ministerie van EL&I kunnen leiden tot overstimulering en een forse inkomstenderving voor de staat. In de visie wordt wel gesproken over pilots die ruimere salderingsmogelijkheden moeten gaan onderzoeken.

Draagvlak

Het ministerie van EL&I waardeert decentrale energiesystemen positief vanwege onder meer lokaal draagvlak. Volgens de visie worden lokale energieprojecten opgestart om de lokale economie te stimuleren, duurzaamheid te bevorderen en geld te besparen. Maar ook als tegenwicht tegen de als ‘anoniem’ en ‘afstandelijk’ ervaren grote energie- en netbedrijven. Daarnaast speelt volgens het ministerie het sentiment mee dat de centrale overheid het in hun ogen laat afweten. Een Lokaal Duurzaam Energie Bedrijf zou in die beleving makkelijker met gebruikers communiceren en beter inspelen op specifieke wensen.

Onvoldoende

In de visie van het ministerie worden verschillende onderzoeken aangehaald die het potentieel van decentrale energie in Nederland in kaart gebracht hebben. Volgens optimistische schattingen kan in 2050 100 TWh aan elektriciteit per jaar opgewekt worden met decentraal vermogen, negatieve schattingen gaan uit van 45 TWh per jaar. Uit de onderzoeken blijkt verder dat decentrale energie onvoldoende is om de vraag naar elektriciteit te dekken.

Businesscase

De grote energiebedrijven worden ook aangehaald in de visie. Die denken dat door decentrale opwekking een complex systeem ontstaat met allerlei verrekeningen voor de eigen productie van afnemers. Dat kan volgens hen leiden tot administratieve en financiële problemen. Daarnaast kunnen salderingsmogelijkheden voor consumenten de businesscase van energiebedrijven verslechteren.

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren