De Europese zonnecelindustrie staat onder druik, blijkt uit een onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants. Er is op dit moment overcapaciteit in de productie van zonnecellen, doordat er veel productiefaciliteiten in Azië zijn bijgebouwd. Het is belangrijk dat Europese producenten nu flink investeren om voldoende schaalvoordeel te creëren en de concurrentie voor te blijven.
Hoewel Europa de belangrijkste markt voor zonnecellen blijft, zijn het de Verenigde Staten en Azië die gaan zorgen voor de jaarlijkse groei van 35%. In de Verenigde Staten jagen grote energiebedrijven de groei aan met omvangrijke orders, met name in Californië. Ook in China en India stuwt de overheid de markt. Door hervormingen in Europa van subsidiestelsels voor duurzame energie zwakt de groei hier juist af.
In Azië is de productie van zonnecellen veel goedkoper door lage lonen en indirecte subsidies. Door de toenemende productiecapaciteit daalt de prijs van zonnecellen met 10 tot 15 procent per jaar. Volgens het onderzoek Roland Berger kan schaalvergroting de Europese zonnecelindustrie redden. Bedrijven zullen moeten gaan samenwerken of fuseren met andere bedrijven om concurrerend te blijven. Wat betreft kennis en technologie loopt de Europese zonnecelindustrie nog voorop en Europese machinebouwers voor de zonnecelindustrie zijn wel goed gepositioneerd.
Reacties