Energieconsumenten worden cruciaal in de toekomstige energievoorziening. Dat staat in de routekaar “De rol van eindgebruikers in relatie tot systeemintegratie” die is ontwikkeld in opdracht van de Topsector Energie. Deze richt zich op de tijdhorizon 2030 met doorkijk daarna. De routekaart geeft aan waar de overheid, de industrie en onderzoekers zich de komende 15 jaar op moeten richten in onderzoek, ontwikkeling en toepassing van vraagflexibiliteit.
Uit de routekaart blijkt dat er nieuwe technologieën nodig zijn die flexibiliteit bieden en samenwerken, rekening houdend met het energiesysteem als geheel. Meer duurzame energie betekent in de toekomst ook minder centrales die tot nu toe alle variaties in het elektriciteitsnet opvangen. De slimme eindgebruiker kan die rol gaan overnemen. Hij kan inspelen op de steeds grotere variaties in zonne- en windenergie, bijvoorbeeld door bij momentane overschotten meer te gaan verbruiken en zo te profiteren van goedkope stroom. Daarnaast kan de verbruiker terugregelen om tekorten op te vangen.
Naast de verdere ontwikkeling van de roadmap is ook verandering van de regelgeving nodig om de ontwikkeling van flexibiliteit mogelijk te maken. De eindverbruiker moet beter toegang krijgen tot de energiemarkt. Bij een uurlijkse prijs voor elektriciteit zal de eindverbruiker veel meer flexibiliteit gaan bieden dan in het huidige verouderde dag-nacht systeem of vaste prijzen. Toekomstgerichte regelgeving omvat ook aanpassing van de salderingsregeling en fiscale aanpassingen zodat alle flexibiliteitsopties een eerlijker kans krijgen.
Reacties