De prijs van amorf silicium zonnecellen kan door een nieuwe productietechniek flink omlaag. Dat blijkt uit onderzoek dat promovendus Michael Wank van de TU Delft op maandag 14 maart presenteerde. Met de nieuwe productietechniek kan de productie van zonnecellen uit amorf silicium tien keer sneller.
Amorf silicium is een goedkoop alternatief voor kristallijn silicium. Het probleem van amorf silicium was tot nu toe dat de productiesnelheid van zonnecellen traag was. Door een nieuwe productietechniek die door Wank samen met de TU Eindhoven ontwikkeld is, gaat de productie van amorf silicium zonnecellen tien keer sneller.
Volgens Wanks promotor Miro Zeman, hoogleraar Photovoltaic Materials ans Devices, zijn de resultaten van het onderzoek zeer interessant voor de industrie. Die kan de methode gebruiken om snel goedkope zonnecellen te maken. “Naast de hogere snelheid, kunnen de benodigde machines bij deze techniek kleiner blijven. Deze techniek belooft al met al een aanzienlijke verlaging van de productiekosten van dit type zonnecellen.”
Reacties