De meeste aanvragen voor de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE+) moeten vanaf 2014 een haalbaarheidsstudie bevatten. Volgens de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), voorheen Agentschap NL, krijgen realistische projecten hierdoor meer kans op subsidie.
Inschrijving voor de nieuwe SDE+-regeling kan vanaf 1 april 2014. Technische onderbouwing was al verplicht bij de aanvraag, daar komt nu ook een economische onderbouwing bij. Als een producent subsidie toegekend krijgt, ontvangt hij die niet meteen. De overheid verstrekt de subsidie pas als de installatie is gerealiseerd én productie levert. Door de haalbaarheidsstudie hoopt de overheid te voorkomen dat er een subsidie toegekend wordt aan een project dat nooit gerealiseerd wordt.
Vanaf een vermogen van 0,5 MW, 500 kWp of 50 Nm³/uur moet de producent de haalbaarheidsstudie toevoegen aan zijn indiening. Mede op basis van deze studie wordt bepaald of er voldoende vertrouwen is in de haalbaarheid van het project. Die moet in ieder geval een exploitatieberekening bevatten en een onderbouwing van het eigen vermogen en de financiering. Projecten die over minder dan 20 procent eigen vermogen beschikken moeten een intentieverklaring van een financier overleggen. Bij projecten voor de productie van duurzame warmte is ook een onderbouwing van de warmteafzet met zicht op afnemers vereist.
Reacties