De Rijksoverheid koopt veel zogenaamde sjoemelstroom in die de duurzame energietransitie in Nederland niet bevordert. Dit is elektriciteit die verduurzaamd wordt met groencertificaten uit Noord-Europese waterkrachtcentrales. Dit blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie WISE.
In totaal verbruikt de Rijksoverheid jaarlijks 1 TWh aan elektriciteit, evenveel als bijna 300.000 huishoudens. De stroom wordt voor de laagste prijs gekocht bij energieleveranciers E.ON en Delta en dan worden er goedkope groencertificaten (Garanties van Oorsprong, GvO's) afkomstig uit Noord-Europese waterkracht bijgelegd. Uit het onderzoek van WISE blijkt ook dat het Rijk geen plannen heeft om het inkoopbeleid aan te passen. Om de grijze stroom te vergroenen koopt de Rijksoverheid Garanties van Oorsprong. Het allergrootste deel daarvan is afkomstig uit Scandinavische waterkracht. Op deze manier ontstaat groene stroom die aan de wettelijke eisen voldoet. Maar er gaat geen enkele prikkel van uit voor een snelle transitie naar een duurzame energievoorziening in Nederland.
Volgens WISE kan de overheid met relatief weinig geld een enorme prikkel kunnen geven aan de productie van meer duurzame energie in Nederland. Zo kan de Rijksoverheid afspraken maken met een leverancier om - met langjarige afname door de Rijksoverheid als garantie - nieuwe productiecapaciteit neer te zetten. Momenteel lopen de voorbereidingen voor een nieuwe aanbestedingsronde voor GvO's. De Rijksoverheid kan de keuze maken om over te gaan op Nederlandse groene stroom en GvO's uit Nederlandse wind inkopen.
Reacties