Een motie van CDA en ChristenUnie om een participatiemodel voor windenergie in te voeren is 4 juli verworpen door de Tweede Kamer. In Denemarken heeft een dergelijk model gezorgd voor veel meer draagvlak voor windenergie.
Het Deense model vereist dat bij de bouw van nieuwe windmolens 20 procent van de aandelen in die molen publiekelijk verkocht worden. Hierdoor is een groot gedeelte van de Deense windenergiecapaciteit in handen van burgers en dat heeft het draagvlak voor windenergie daar behoorlijk vergroot. Agnes Mulder (CDA) en Dik Faber (ChristenUnie) hadden een motie ingediend om een vergelijkbaar participatiemodel ook in Nederland in te voeren. Maar VVD, PvdA en SP stemden tegen de motie en daarmee is deze verworpen.
Met het participatiemodel worden omwonenden niet alleen geconfronteerd met de lasten van windenergie, maar profiteren ze ook mee van de opbrengsten. De motie hield in dat partijen die een windenergieproject willen starten verplicht worden om een participatiemodel te hanteren door dit als eis in de uitgifte van vergunningen op te nemen.
Reacties