Het Nederlandse duurzame energiebeleid is onstabiel en heeft weinig oog voor innovatie. Dat blijkt uit het proefschrift van Corinna Klessmann van de Universiteit Utrecht. Ze concludeert dat meer stabiliteit de overheid veel geld kan besparen.
“Als investeerders in Nederland een duurzaam energieproject ontwikkelen, is het grootste risico dat ze niet weten hoe het subsidiebeleid in de jaren daarna gaat veranderen”, zegt de promovenda in haar proefschrift. Bovendien is Klessmann niet onverdeeld positief over de SDE+, die sinds 2008 loopt. De regeling is competitief, maar richt zich te weinig op innovatie. Het is belangrijk om het investeerders makkelijker te maken om te investeren in duurzame energie. Daarvoor moeten marktrisico’s geëlimineerd worden, volgens Klessmann. Dat kan onder meer door vaste bedragen per kWh te garanderen, maar ook door administratieve barrières weg te nemen.
Volgens het proefschrift van Klessmann kunnen EU-lidstaten hun stimuleringmaatregelen beter ontwerpen. De lidstaten kunnen hiermee gezamenlijk 4 miljard euro besparen bij het behalen van de Europese doelstelling van 20 procent duurzame energie.
Reacties