Tennet en National Grid gaan 1 april een stroomkabel tussen de Maasvlakte in Rotterdam en het Verenigd Koninkrijk (VK) in gebruik nemen. De kabel heeft in totaal 600 miljoen euro gekost en is bedoeld om de elektriciteitsvraag in beide landen beter op elkaar af te stemmen. De zogenaamde BritNed-kabel heeft een capaciteit van 1000 MW.
De investering van 600 miljoen euro is volgens Mel Kroon, directeur van TenneT in 15 tot 20 jaar terug te verdienen. De kabel is daarmee net zo duur als de eerder opgeleverde kortere NorNed-kabel, tussen Noorwegen en Nederland. Dit komt volgens de directeur van TenneT door de gestegen koperprijzen. De kabel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland is 260 kilometer lang.
Door het koppelen van stroommarkten worden de stroomprijzen in Europa volgens de netbeheerders stabieler. Kroon: “De richting van de elektriciteit is afhankelijk van het prijsverschil in beide landen op dat moment.” Dat betekent dat als de stroom in Nederland goedkoop is, er elektriciteit naar het Verenigd Koninkrijk gaat en andersom. Bij pieken in de productie uit duurzame energiebronnen zoals windenergie kan de kabel ook een uitkomst bieden. Duurzaam opgewekte energie die wij overhebben kan zo ook in het VK gebruikt worden.
Reacties