De Nederlandse overheid moet effectievere klimaatacties ondernemen om uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Dat is de uitkomst van een rechtzaak die organisatie Urgenda tegen de Nederlandse staat heeft aangespannen. Het is de eerste keer dat een rechter een overheid verplicht om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Internationaal betekent deze uitspraak een steun in de rug voor alle klimaatzaken in andere landen.
Urgenda spande in 2013 samen met een team van advocaten en negenhonderd mede-eisers deze rechtszaak aan tegen de Staat der Nederlanden. De Nederlandse overheid heeft de rechtsplicht haar burgers te beschermen en is daarom door de rechter gesommeerd om de maatregelen te nemen die nodig zijn. De rechter eist dat de overheid gaat doen wat ze zelf al noodzakelijk acht voor het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering. De rechter eist dat Nederland in 2020 minimaal 25% CO2-reductie realiseert (t.o.v. 1990) terwijl de huidige ambitie slechts 16% is en Nederland niet op koers ligt.
De rechtzaak heeft internationaal veel aandacht gekregen, omdat het de eerste keer is dat een rechter een land verplicht klimaatmaatregelen te nemen. Ook in Belgie zijn burgers een rechtszaak tegen hun Staat begonnen en in Noorwegen zijn ze bezig met de voorbereiding. Deze uitspraak is voor hen een steun in de rug. Energie+ publiceerde in 2013 een door advocaat Roger Cox geschreven artikel over de achtergronden van deze rechtszaak: Het recht als strohalm voor de energierevolutie.
Reacties