Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Samenwerking NPLW en Stichting Warmtenetwerk: uitbreiding van de Warmteprojectentool

10 september 2024

Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en Stichting Warmtenetwerk gaan samen de Warmteprojectentool uitbreiden en verbeteren. Dit is de tool waarin alle informatie over warmtenetprojecten op één plek te vinden is. De tool is in 2021 ontwikkeld door Stichting Warmtenetwerk in samenwerking met Talent voor Transitie. Nu is de tool ook via de NPLW-website bereikbaar en wordt deze uitgebreid.

Bij het NPLW bestond al langer de wens om de informatie op de website uit te breiden met een visueel overzicht van warmtenetprojecten. Maureen van Eijk, directeur NPLW: “Uit onze gesprekken bij gemeenten blijkt dat iets meer dan de helft van de gemeenten verwacht de komende 10 jaar warmtenetten te gaan realiseren of uit te breiden. Door gemeenten die al met een warmtenetproject bezig zijn in een overzicht te laten zien, kunnen we gemeenten met elkaar verbinden en kunnen zij van elkaars projecten leren. Ik ben blij dat we de samenwerking hebben opgezocht. Zo gaan we versnippering van kennis tegen en zorgen we juist voor een versterking van elkaars krachten. NPLW brengt partijen in Nederland die bezig zijn met warmte samen.” 

Voordelen voor de warmtesector en gemeenten

De Warmteprojectentool van Stichting Warmtenetwerk, die sinds 2021 bestaat en sinds die tijd enkele tienduizenden keren is geraadpleegd, biedt de mogelijkheid om op verschillende manieren gericht te zoeken naar informatie. Zo kun je zoeken op RES-regio, type warmtenet, temperatuurniveau of welke warmtebronnen er gebruikt zijn. Daarmee bevat de tool al veel mogelijkheden die aansluiten bij de wensen van NPLW om gemeenten in Nederland van informatie te voorzien. Door samen te werken met Stichting Warmtenetwerk en de tool op een aantal punten aan te passen en uit te breiden, ontstaat er meerwaarde voor beide partijen.
Frank Kersloot, bestuurslid van Stichting Warmtenetwerk: “Door de krachten van Stichting Warmtenetwerk en NPLW te bundelen, zijn we in staat om meer relevante informatie over de warmtenetprojecten via de Warmteprojectentool beschikbaar te stellen aan de gebruikers van de tool.
De informatie die zij zoeken, blijft voor hen op één plek vindbaar en wordt in de toekomst op basis van de behoefte verder geoptimaliseerd. Nu steeds meer gemeenten aan de wieg van warmtenetten staan, zijn ze gericht op zoek naar informatie. Als ze in de tool een project kunnen vinden dat vergelijkbaar is met een project wat men zelf wil ontwikkelen, kunnen ze rechtstreeks contact zoeken met de betrokkenen van het reeds gerealiseerde project. Daarnaast laat de tool op een heel laagdrempelige manier zien welke projecten er zijn.”

Wat gaat er veranderen?

De Warmteprojectentool wordt uitgebreid met nieuwe data en er komen meer zoekmogelijkheden. Om te beginnen zijn er sinds begin september meer aquathermieprojecten te vinden. Eind 2023 hield het Netwerk Aquathermie (NAT) op te bestaan. Het NAT hield alle aquathermieprojecten in Nederland bij. Deze waardevolle informatie wordt nu in opdracht van NPLW in de Warmteprojectentool geïntegreerd, gekoppeld aan de bijbehorende warmtenetten en uitgesplitst naar 3 typen aquathermie: thermische energie uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. 
In een volgende fase zie je in de tool ook de subsidies die zijn toegekend aan de warmtenetprojecten. Kersloot: “Een eerdere wens om de CO2-reductie per warmtenet te integreren in de tool, gaan we ook uitbreiden. Dat kan voor bijvoorbeeld gemeenten, woningcorporaties en hun adviseurs belangrijke informatie zijn bij de besluitvorming voor toekomstige projecten.”
De Warmteprojectentool is nu ook via de NPLW-website te bereiken. Dit betekent dat de tool breder toegankelijk is en een centrale bron van informatie wordt. Van Eijk: “In de tool staan binnenkort ook de warmteprojecten van de proeftuinen. De samenwerking tussen NPLW en Stichting Warmtenetwerk is een mooie volgende stap in het verkrijgen van een integraal totaaloverzicht en de één loketgedachte van NPLW. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen die betrokken zijn bij de warmtetransitie.”

Meer informatie

Bezoek de Warmteprojectentool en voeg deze toe aan uw favorieten. Heeft u feedback of wilt u een project toevoegen? We horen het graag! Geef deze door via de feedback-button van de Warmteprojectentool. 

Reacties

Samuel 10 september 2024 15:20

Ik vond uw discussie over groene bouwpraktijken erg informatief. Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen bij de overgang naar duurzamere bouwmethoden?

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren