Het energieakkoord van de Sociaal Economische Raad (SER) is na maanden van onderhandelen 12 juli gepresenteerd. Het akkoord is nog altijd niet definitief, er wordt tot eind augustus nog verder over onderhandeld. De reacties op het akkoord op hoofdlijnen lopen uiteen van gematigd positief tot negatief.
Veel maatregelen uit het energieakkoord waren al bekend. Zo worden er voor 2016 een aantal kolencentrales gesloten, komt er zo’n 6000 MW aan windenergie op land en zee bij en hoeven energiecoöperaties minder belasting te betalen over de door hen opgewekte energie. Een andere maatregel die ook is opgenomen in het energieakkoord is dat de kolenbelasting afgeschaft wordt. Verder wordt de duurzame energiedoelstelling voor 2020 van 16 procent losgelaten. Dit percentage wordt volgens het akkoord pas in 2023 bereikt.
De reacties op het energieakkoord lopen uiteen. Volgens Jan Rotmans is het verlies groter dan de winst. “Het gebrek aan urgentie en ambitie zet Nederland op grotere achterstand de komende jaren”, zegt hij op Twitter. Diederik Samsom noemt het een mooi hoofdlijnenakkoord en is tevreden over de inspanningen van SER-voorzitter Wiebe Draaijer. Verschillende politici wijzen erop dat er nog geen definitief akkoord is. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks geeft het akkoord een genadezesje, maar vindt het niet ambitieus genoeg. En Paulus Jansen van de SP vindt dat een visie voor de lange termijn ontbreekt. René Leegte van de VVD maakt zich zorgen over de kosten van de maatregelen uit het akkoord voor consumenten en het bedrijfsleven.
Reacties