Niemand wordt gedwongen om in de toekomst een slimme energiemeter in huis te nemen. Dit is de uitkomst van een debat dat de Eerste Kamer in drie termijnen heeft gevoerd met de minister Van der Hoeven van Economische Zaken.
Tijdens de derde termijn van het debat, gehouden op verzoek van PvdA-senator Van Driel, kwam de minister tegemoet aan grote bezwaren in de Eerste Kamer tegen verplichte invoer van de slimme meter. In het debat met minister Van der Hoeven op 24 maart bleek al dat de senaat niet zonder slag of stoot met invoering van deze digitale meter ter vervanging van de analoge meters zou instemmen. Het gebruik van de nieuwe energiemeter - dat elk kwartier informatie over energie-, water-, en gasverbruik naar de leverancier stuurt - blijft nu vrijwillig. Door de verplichting te schrappen biedt de minister de door de meeste fracties in de senaat verlangde keuzevrijheid voor de consument. Als men kiest voor een slimme meter, dan aanvaardt men tevens op vrijwillige basis dat een netbeheerder frequent kan waarnemen wanneer en hoeveel energie men verbruikt.
Ook de bezwaren van de Consumentenbond hebben er aan bijgedragen dat de slimme meter niet verplicht wordt. Uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het televisieprogramma TROS Radar bleek dat de meerderheid van de consumenten faliekant tegen de verplichting is. De consumenten maken zich vooral zorgen over hun privacy, omdat de meter regelmatig informatie naar de energieleverancier stuurt. Zo kan ook worden opgemerkt of iemand wel of niet thuis is, aldus 65 procent van de respondenten
Reacties