De komende twee jaar worden er bij 450 huishoudens en kleine bedrijven slimme meters geïnstalleerd. Minister Verhagen van EL&I gaf 16 februari het startschot voor een enorme operatie. In 2020 moet volgens Europees beleid 80 procent van de huishoudens een slimme meter hebben.
Tot en met 2014 investeren de netbeheerders 130 miljoen euro in de slimme meter. Nieuwe meters worden alleen geïnstalleerd als de huidige meter vervangen moet worden, als er sprake is van nieuwbouw of grootschalige renovatie, of op aanvraag van de gebruiker zelf. In dat laatste geval zijn er wel installatiekosten. Vanaf 2014 worden de slimme meters aan alle huishouden aangeboden, maar het is mogelijk om een dergelijke meter te weigeren.
De slimme meter is niet onomstreden. Verschillende organisaties hebben geprotesteerd tegen de slimme meter, met name om privacyredenen. Een verplichte invoering van de slimme meter blijft dan ook uit. Mensen kunnen de meter weigeren of weigeren dat hun gegevens op afstand worden uitgelezen.
Reacties