Wijkinitiatieven zijn een goed middel om energiesparing in een wijk te realiseren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Servicepunt Duurzame Energie in Noord-Holland. Succesvolle wijkinitiatieven voor energiebesparing zijn vaak lokaal gebonden en hebben alle benodigde competenties in huis op het gebied van techniek, financiering, organisatie en communicatie.
De afgelopen maanden heeft het Noord-Hollandse servicepunt tien succesvolle energiebesparingsprojecten geanalyseerd. Duidelijk is dat de rol van de gemeente bij deze bottom-up-wijkinitiatieven niet uitgespeeld, maar wel veranderd is. Een gemeente kan een wijkinitiatief op verschillende manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld door aanwezigheid bij een wijkbijeenkomst of door het initiatief bekendheid te geven. Ook kan een gemeentelijke organisatie woninggegevens beschikbaar stellen die interessant zijn voor een initiatiefgroep.
Het blijkt bovendien belangrijk bewoners persoonlijk te benaderen. Mond-tot-mondreclame of een brief in de brievenbus kan veel effect hebben. Marketing kan eveneens zeer nuttig zijn, zeker om veel bewoners tegelijk te bereiken en te motiveren om hun woning te isoleren. Daarbij moet er aandacht blijven voor de specifieke kenmerken van een woning in een wijk.
Reacties