Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Zonder leenruimte toch verduurzamen

21 juni 2023

Niet iedere eigenaar-bewoner heeft de financiële ruimte om een lening af te sluiten om verduurzaming te financieren. Speciaal voor deze groep heeft het Warmtefonds een lening die rentevrij is, maar ook - de eerste vijf jaar - aflossingsvrij. Na vijf jaar wordt eenmalig de draagkracht getoetst. Alleen bij voldoende draagkracht gaat de woningeigenaar een maandelijkse aflossing betalen. Het maximale leenbedrag voor deze lening is nu verhoogd van 5 naar 10 euro. Zo kunnen mensen met een lager inkomen toch hun huis op een verantwoorde manier verduurzamen.

Verduurzamen koopwoning aantrekkelijker voor particulieren en VvE's

Het verduurzamen van een koopwoning wordt voor veel Nederlanders aantrekkelijker. Door een extra investering van het Rijk betalen VvE’s nu 1,5% minder rente voor een lening bij het Nationaal Warmtefonds. Eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen tot 60.000 euro betalen geen rente over hun lening. Daarnaast verhoogt het Nationaal Warmtefonds de maximale leenbedragen en kunnen mensen zonder leenruimte nu maximaal 10.000 euro rente- en (deels) aflossingsvrij lenen bij het Warmtefonds. Met deze maatregelen versnelt het Nationaal Warmtefonds in samenwerking met het Rijk de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Rentevrije lening voor inkomens tot 60.000 euro
In november 2022 introduceerde het Nationaal Warmtefonds de rentevrije Energiebespaarlening voor huishoudens met een verzamelinkomen tot 45.014 euro. Gezien de grote belangstelling en de noodzaak om verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen, is dit nu verhoogd tot 60.000 euro voor nieuwe leningen. Hierdoor kunnen ook middeninkomens hun energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp, dakisolatie of zonnepanelen sneller terugverdienen.

Meer woningeigenaren toegang tot rentevrije lening bij het Warmtefonds

Maximale leenbedragen verhoogd
Investeren in energiebesparende maatregelen is de afgelopen jaren duurder geworden door hoge personeels- en materiaalkosten. Het Warmtefonds indexeert daarom de maximale leenbedragen. Een particulier die voorheen maximaal 25.000 euro kon lenen, kan nu maximaal 27.000 euro lenen. De indexatie is ook van toepassing op de maximale leenbedragen voor VvE’s en voor mensen die voor een maximum aan energiebesparende maatregelen gaan met een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP / ZEP+).

Vereniging van Eigenaars stimuleren
Tenslotte wordt het voor 125.000 VvE’s in Nederland ook makkelijker en goedkoper om bij het Nationaal Warmtefonds te lenen. Door de extra investering van het Rijk is de rente op een VvE Energiebespaarlening met 1,5% verlaagd voor nieuwe leningen. Ook dit draagt bij aan de versnelling van de verduurzaming van koopwoningen in Nederland

Over het Nationaal Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen aan eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars en scholen. Het Nationaal Warmtefonds is door de Rijksoverheid opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energiebespaarfonds) en werkt met budget van het Rijk, Rabobank, ING, ASN bank, de Europese Investeringsbank en de Council of Europe Development Bank.

Reacties

Fiona Hamberg - Nationaal Warmtefonds 14 september 2023 08:42

Beste Renée, Gelukkig klopt dit bericht niet. De renteloze lening (voor gezamenlijk verzamelinkomen tot 60.000 euro) bij het Warmtefonds loopt gewoon door. Voor overige voorwaarden kan je het beste op deze pagina kijken: https://www.warmtefonds.nl/particulieren/voorwaarden-energiebespaarlening. Succes met je keuze.

Renée 08 september 2023 12:17

Ik hoorde van een zonnepanelen adviseur die bij mij op bezoek was dat de renteloze lening variant vervalt per 1 oktober 2023. Klopt dat? Of zei hij dat alleen maar om mij over te halen snel te handelen?

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren