De snelle groei van het aantal zonnepanelen in Nederland vormt een bedreiging voor energiebedrijven. In 2030 zal hun totale capaciteit voldoende zijn om te voorzien in maar liefst de helft van de piekvraag naar energie. Dit dwingt de energiebedrijven tot een significante aanpassing van hun rol, schrijft Roland Berger Strategy Consultants in de studie ‘Solar PV could be similar to the shale gas disruption for the utility industry’.
Slechts 1% van alle zonnepanelen in Europa is eigendom van energiebedrijven. Dit betekent dat projectontwikkelaars, investeerders, huishoudens en midden- en kleinbedrijven met zonnepanelen allemaal concurreren met energiebedrijven. Eind 2014 hadden 250 duizend huishoudens en bedrijven in Nederland gezamenlijk voor 1 gigawatt aan zonnepanelen op hun dak. Hun vermogen is vergelijkbaar met dat van de twee kolencentrales op de eerste Maasvlakte en zal tot 2030 bijna vertienvoudigen. Dan kunnen de zonnepanelen voorzien in 8% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte, een vertienvoudiging ten opzichte van nu.
Twee ontwikkelingen stimuleren de opmars van de zonnepanelen. De prijs ervan is harder gedaald dan verwacht, waardoor de aanschaf steeds rendabeler wordt. Daarnaast spelen de technologische ontwikkelingen in de batterij-industrie en home automation de groei van het aantal zonnepanelen in de kaart. Eigenaren van zonnepanelen kunnen de opgewekte energie steeds beter zelf benutten. Toch is de rol van de energiebedrijven volgens Van den Berg verre van uitgespeeld. De bedrijven moeten zich voorbereiden op een lagere energievraag en moeten flexibelere centrales ontwikkelen die snel kunnen inspelen op pieken in vraag en aanbod.
Reacties