Zonnepanelen die een waterzuiveringssysteem aansturen om zout water via omgekeerde osmose om te zetten naar zoet water. Met dit idee werden Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra – masterstudenten Sustainable Energy Technology aan de TU Delft – bekroond met de UfD-Cofely Energy Efficiency Prijs. De studenten hebben het project op Bali in praktijk gebracht. Onder andere een onderzoek naar de invloed van licht en wind op het gebouwenklimaat viel ook in de prijzen.
Voor de waterzuiveringsinstallatie op Bali gebruikten Vollebregt en Feenstra onder meer een waterzak op hoogte, dat als reservoir fungeerde en waarmee zij over voldoende druk beschikten om het waterzuiveringssysteem minstens een maand op volle capaciteit te laten draaien. Een met een zonnepaneel aangestuurde pomp pompte 500.000 liter water door het systeem, dat 75.000 liter water zuiverde en geschikte maakte voor consumptie. Het waterzuiveringssysteem doorstond de ultieme test toen op Bali een aardbeving zich voordeed en hiervan weinig schade ondervond. De jury is vooral positief over de manier van presenteren en de grote mate van toepasbaarheid en maatschappelijke relevantie van het project. Zo is het ontwerp uitvoerig getest en heeft het zijn bestaansrecht in de praktijk bewezen.
Hoe beïnvloeden licht en wind het klimaat in gebouwen en de architectonische ontwerpeisen hiervan? Deze vraag stond centraal bij het onderzoek van Daniel van Kersbergen, masterstudent Architectuur, Verstedelijking en Bouwkunde. Bijna driekwart van het energieverbruik in gebouwen wordt toegepast voor verwarming, koeling, ventilatie en verlichting. Volgens Van Kersbergen gebeurt dit vaak op de verkeerde manier, de verkeerde plaats en het verkeerde moment. Hij voorziet een toekomst waarin energiebronnen die op locatie beschikbaar zijn, worden gebruikt om het binnenklimaat in gebouwen passief te reguleren. De jury roemt zijn project vooral om de originele ontwerpmethodes. Hij gebruikte zijn ontwerp voor de architectuur van het Schiphol Interchange Stadion als testcase. Hiermee wilde hij onderzoeken hoe hernieuwbare energiebronnen passief kunnen worden ingezet voor de klimaatregeling van gebouwen.
Reacties